Het verschil tussen de beide vormen zit in de vergoeding over het spaargedeelte van de maandelijks betaalde premies. Bij de spaarhypotheek wordt over het opgebouwde spaarkapitaal geen winstdeling berekend, maar ontvangt men een vergoeding die gelijk staat aan de te betalen hypotheekrente. Bij een eventuele rentestijging zal dus ook de vergoeding over het spaarbedrag verhogen, hierdoor kan het maandelijkse premiebedrag weer verlaagd worden om uiteindelijk hetzelfde eindkapitaal te bereiken. Door dit samenspel tussen de hypotheekrente en de te betalen spaarpremie zijn de bruto woonlasten een stuk stabieler dan bij de levenhypotheek.

Mede door de koppeling van hypotheekrente aan de spaarvergoeding op de levensverzekering is er zekerheid dat het afgesproken eindkapitaal aan het einde van de looptijd in zijn geheel behaald wordt. Dit omdat het rendement op voorhand bekend is. Men berekend op basis van het te behalen eindkapitaal de maandelijkse spaarpremie, en bij eventuele veranderingen in de hypotheekrente word deze herberekend.

De brutolasten bij een spaarhypotheek blijven evenals bij de levenhypotheek ongewijzigd, wanneer er sprake is van een constante rente. Dit geldt tevens voor de nettolasten.

Kenmerkend voor deze aflossingsvorm is dat er gedurende de looptijd van de lening niet afgelost wordt. Zoals eerder aangegeven zijn de bruto en nettolasten hierdoor gedurende de hele looptijd constant. Van alle aflossingsvormen zijn de rentekosten bij de spaarhypotheek het hoogst. Dit heeft tot gevolg dat deze aflossingsvorm het meest aantrekkelijk is voor mensen met een hoog inkomen. Naarmate het inkomen hoger wordt betekend dat dat een spaarhypotheek steeds interessanter wordt. Men kan ervan uitgaan dat bij een inkomen vanaf modaal een spaarhypotheek aantrekkelijk is.


Ik wil mijn maximale hypotheek berekenen

Ik wil de laagste maandlast voor mijn hypotheek berekenen

Hypotheek berekenen, vergelijken of afsluiten?
Spaarhypotheek - vergelijk, kies en bespaar