Met de opbrengst uit de beleggingen dient de lening aan het eind van de looptijd te worden afgelost. Bij de start van de lening wordt een doelvermogen (een eindwaarde van de beleggingen) bepaald. Aan de hand van dit vastgestelde doelvermogen wordt, op basis van een prognose vastgesteld hoe hoog de inleg moet worden.
Men kan vervolgens de keuze maken uit een eenmalige inleg of een periodieke inleg.

Bij een eenmalige inleg moet men uiteraard naast de middelen om de woning te kunnen betalen ook nog over vermogen beschikken om dit in te leggen voor de beleggingen. De klant hoeft niet per se zelf over dit te beleggen vermogen te beschikken. Het is ook mogelijk om de eenmalige storting in de hypotheek mee te financieren.

Bij een periodieke inleg stort de klant elke periode een bedrag op een beleggingsrekening. De bank belegt vervolgens deze gelden op basis van de voorkeur van de klant. Gedurende de looptijd wordt via de belegde gelden en het daarover behaalde rendement een portefeuille opgebouwd die aan het einde van de looptijd de hypotheek af dient te lossen. De effectenhypotheek met een periodieke inleg lijkt erg veel op de beleggingshypotheek, het verschil is echter dat over de ingelegde gelden geen verzekeringskosten worden afgetrokken.

Wanneer men kiest voor een eenmalige storting dient men er rekening mee te houden dat het financieren van beleggingen niet aftrekbaar is. Dit kan dus nadelige gevolgen hebben voor het belastingvoordeel.


Ik wil mijn maximale hypotheek berekenen

Ik wil de laagste maandlast voor mijn hypotheek berekenen

Hypotheek berekenen, vergelijken of afsluiten?
Effectenhypotheek - vergelijk, kies en bespaar