Een belangrijk begrip in het huidige belastingstelsel is het draagkrachtbeginsel, dit draagkrachtbeginsel ligt ten grondslag aan de heffing zoals we die momenteel in Nederland kennen. Wat houdt dit draagkrachtbeginsel in? Kort gezegd wordt naar gelang de omvang van het inkomen belasting geheven (progressief tarief). Hoe groter het inkomen van iemand is hoe meer belasting deze moet betalen. De term draagkracht zegt dit eigenlijk al, hoe meer last iemand kan dragen hoe meer hij dient af te geven.

Daarnaast kennen we nog een aantal beginsels zoals het beginsel van de bevoorrechte verkrijging, dit is de belasting die men dient te betalen bij winst in kansspelen, denk aan de postcodeloterij. De meest bekende is verder het profijtbeginsel, dit is de belasting die men dient te betalen bij het gebruik van bepaalde overheidsvoorzieningen, denk aan wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting.

Momenteel geldt in Nederland de Wet Inkomstenbelasting 2001, inde volksmond IB 2001. Dit is de opvolger van de Wet Inkomstenbelasting 1964. Met de invoering van deze nieuwe wet is de vermogensbelasting afgeschaft.

Kenmerkend voor de Wet Inkomstenbelasting 2001 is de opzet in de vorm van gesloten boxen met elk hun eigen regels en tarieven. Het Boxenstelsel heeft tot gevolg dat men geen inkomsten en kosten uit de verschillende boxen met elkaar kan compenseren.


Ik wil mijn maximale hypotheek berekenen

Ik wil de laagste maandlast voor mijn hypotheek berekenen

Hypotheek berekenen, vergelijken of afsluiten?
Hypotheek Kantoor